Maszyny dla przemysłu spożywczego ze względu na funkcje

Urządzenia technologiczne są integralną częścią przemysłu spożywczego i gastronomicznego. Różnorodne jednostki, mechanizmy i urządzenia umożliwiają automatyzację procesów produkcyjnych, jak również gwarantują zgodność z technologią produkcji i zapewniają bezpieczeństwo wytwarzanych produktów.

Urządzenia grzewcze i chłodzące

Urządzenia do przetwarzania żywności można podzielić na dwie główne kategorie w zależności od głównej metody przetwarzania: ciepło i chłodzenie. Głównymi odbiorcami urządzeń termicznych są lokale gastronomiczne. Z kolei w zależności od zakresu zastosowania i przeznaczenia może mieć charakter specjalistyczny i uniwersalny.

Urządzenia grzewcze można również podzielić ze względu na ich główną funkcję:

  • Do rozmrażania;
  • Do gotowania na parze lub gotowania;
  • Do pieczenia lub smażenia;
  • Dla procesów łączonych;
  • Do utrzymywania żywności w odpowiedniej temperaturze;
  • Do podgrzewania gotowych dań.

W zależności od źródła ciepła istnieją urządzenia grzewcze elektryczne, gazowe, kominkowe lub parowe.

Wykorzystanie maszyn

Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej rozwiniętych i poszukiwanych branż. Aby z powodzeniem prowadzić tę działalność, wraz z jej kompetentną organizacją, konieczne jest zakupienie wysokiej jakości sprzętu dla przemysłu spożywczego – kompletnego zestawu niezbędnego sprzętu.

Firmy z branży spożywczej https://megabelzyce.pl/, sklepy i lokale gastronomiczne używają różnych typów urządzeń chłodniczych, aby utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są powszechnie stosowane w zakładach przetwórstwa mięsnego i rybnego, zakładach mleczarskich i cukierniczych, zakładach przetwórstwa warzyw itp.

Przemysłowe urządzenia chłodnicze to duże, wysokowydajne urządzenia o mocy powyżej 15 kW. Ze względu na zasadę działania dzieli się je na absorpcyjne i sprężarkowe urządzenia chłodnicze. W pierwszym przypadku pary czynnika chłodniczego są absorbowane przez substancję ciekłą lub stałą. Wraz ze wzrostem temperatury paruje i uzyskuje wyższe ciśnienie parcjalne. W maszynach sprężających czynnik chłodniczy jest sprężany za pomocą sprężarek objętościowych lub turbo.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here