Urządzenia technologiczne są integralną częścią przemysłu spożywczego i gastronomicznego. Różnorodne jednostki, mechanizmy i urządzenia umożliwiają automatyzację procesów produkcyjnych, jak również gwarantują zgodność z technologią produkcji i zapewniają bezpieczeństwo wytwarzanych produktów.
Urządzenia grzewcze i chłodzące
Urządzenia do przetwarzania żywności można podzielić na dwie główne kategorie w zależności od głównej metody przetwarzania: ciepło i chłodzenie. Głównymi odbiorcami urządzeń termicznych są lokale gastronomiczne. Z kolei w zależności od zakresu zastosowania i przeznaczenia może mieć charakter specjalistyczny i uniwersalny.
Urządzenia grzewcze można również podzielić ze względu na ich główną funkcję:
- Do rozmrażania;
- Do gotowania na parze lub gotowania;
- Do pieczenia lub smażenia;
- Dla procesów łączonych;
- Do utrzymywania żywności w odpowiedniej temperaturze;
- Do podgrzewania gotowych dań.
W zależności od źródła ciepła istnieją urządzenia grzewcze elektryczne, gazowe, kominkowe lub parowe.
Wykorzystanie maszyn
Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej rozwiniętych i poszukiwanych branż. Aby z powodzeniem prowadzić tę działalność, wraz z jej kompetentną organizacją, konieczne jest zakupienie wysokiej jakości sprzętu dla przemysłu spożywczego – kompletnego zestawu niezbędnego sprzętu.
Firmy z branży spożywczej https://megabelzyce.pl/, sklepy i lokale gastronomiczne używają różnych typów urządzeń chłodniczych, aby utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są powszechnie stosowane w zakładach przetwórstwa mięsnego i rybnego, zakładach mleczarskich i cukierniczych, zakładach przetwórstwa warzyw itp.
Przemysłowe urządzenia chłodnicze to duże, wysokowydajne urządzenia o mocy powyżej 15 kW. Ze względu na zasadę działania dzieli się je na absorpcyjne i sprężarkowe urządzenia chłodnicze. W pierwszym przypadku pary czynnika chłodniczego są absorbowane przez substancję ciekłą lub stałą. Wraz ze wzrostem temperatury paruje i uzyskuje wyższe ciśnienie parcjalne. W maszynach sprężających czynnik chłodniczy jest sprężany za pomocą sprężarek objętościowych lub turbo.