Żyję, więc jem

Mówi się, że nie samym chlebem żyje człowiek. Coś do tego chleba trzeba czasami dodać żeby nam nie zbrzydł. Na rynek co rusz wchodzą coraz to nowsze, lepsze książki kucharskie i poradniki, z których dowiadujemy się jak przyrządzić dania ze wszystkich stron świata. Jednak kuchnia nie lubi być podporządkowywana. Woli fantazję, pomysłowość, natchnienie, pod wpływem których zwykły, szary człowiek może stworzyć w swojej małej, ciasnej kuchni coś niesamowitego, niepowtarzalnego. Kuchnia jest niczym las – gęsty, tajemniczy, w którym można łatwo się zgubić, ale można też się odnaleźć. Cały świat je i gotuje, nic lepszego nie wymyślono od początku świata i chyba już tak zostanie. A historia sztuki gastronomicznej aż błyszczy od nazwisk słynnych ludzi. Rossini bardziej szczycił się kompozycją swoich sosów niż oper. Chesterton, który z właściwym sobie poczuciem humoru mówił, że lubi zjeść „coś dobrego, byle dużo”. To tylko dwa przykłady, które pokazują nadrzędność jedzenia i gotowania w życiu każdego człowieka. A co Ty myślisz o roli sztuki gastronomicznej w Twoim życiu?

http://www.odmien.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPiwo-napój bogów
Następny artykułRodzaje biur

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here