Czy orzechy są lepsze od masła orzechowego

Orzechy czy masło orzechowe – co jest lepsze? To pytanie nurtuje naprawdę wiele osób, dlatego w tym artykule odpowiemy sobie na to pytanie. Jedno jest pewne, zarówno orzechy, jak i masło orzechowe to pyszny dodatek do wielu dań słodkich i wytrawnych. Jednak czy są tak samo zdrowe? Dowiesz się z naszego artykułu!

Czy masło orzechowe jest tak samo zdrowe jak orzechy?

Orzechy i masło orzechowe to niemal identyczne produkty, które różni wyłącznie konsystencja. Masło orzechowe powstaje bowiem w procesie mielenia orzechów na gładką masę, dzięki czemu zyskują one jeszcze więcej zastosowań w kuchni. Orzechy w formie pasty można wykorzystać na wiele różnych sposobów, o czym przekonasz się w dalszej części artykułu.

Nie można więc powiedzieć, że jeden produkt jest lepszy czy zdrowszy od drugiego, ponieważ oba są tak samo wartościowe. Tak więc, jeśli zastanawiasz się, czy wybrać masło orzechowe czy orzechy, sięgnij po prostu po ten produkt, który lubisz bardziej. Pamiętaj przy tym jednak o jednej kwestii, a mianowicie o składzie. Zawsze wybieraj produkty bez zbędnych dodatków, czyli bez cukru, oleju palmowego, konserwantów itd.

Masło orzechowe – jakie wybrać?

Jak wspominaliśmy powyżej, dobre masło orzechowe to takie, które nie zawiera zbędnych dodatków. Zwracaj więc uwagę na skład past orzechowych i sięgaj zawsze po produkty, które zawierają 100% świeżo zmielonych orzechów. Do wyboru masz naprawdę bogatą paletę smaków, ponieważ oprócz najpopularniejszego masła arachidowego, w asortymencie producentów maseł orzechowych znajdziesz także delikatne masło orzechowe z nerkowców, miazgę migdałową, masło z orzechów makadamia, pastę pistacjową, masło z orzechów laskowych, masło z orzechów pekan i wiele innych!

Masło orzechowe – jakie są jego największe atuty?

Zalety orzechów zna każdy, ale nie każdy wie, jak wszechstronnym produktem jest masło orzechowe. Otóż można wykorzystywać je na naprawdę wiele sposobów, dlatego też warto zawsze mieć w swojej kuchni słoiczek pysznej pasty orzechowej. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do słodkich śniadań. Doskonale smakuje z owsianką, koktajlem owocowym, a także naleśnikami. Ale to nie wszystko, ponieważ masło orzechowe można także użyć do przygotowywania kremów do tortów czy nadzienia do babeczek. Żeby tego było mało, świetnie smakuje również z daniami wytrawnymi. Stanowi m.in. składnik marynaty do mięs, dodatek do zup, sos do grillowanych warzyw i nie tylko!

Warto również dodać, że masło orzechowe to wspaniałe źródło białka, które łatwo włączyć do swojej diety, by uzupełnić jego niedobory. Białko jest bowiem jednym z najważniejszych składników budulcowych organizmu, dlatego należy bardzo zwracać uwagę na jego udział w diecie. W związku z tym masło orzechowe jest bardzo lubianym produktem wśród wegetarian i wegan, którzy w swoi jadłospisie potrzebują cennych roślinnych źródeł białka.

Masło orzechowe to również dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za czystą postacią orzechów lub muszą unikać twardych produktów spożywczych, np. ze względu na aparat ortodontyczny. Co więcej, chętnie sięgają po nie rodzice, którzy chcą włączyć do diety swoich dzieci cenne źródło białka i zdrowych tłuszczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here